Reünie van de M.U.L.O. Schoolstraat 6 te Nijmegen

Laatste nieuws

home | | voorwoord | | docenten | | leerlingen | | foto's | | anekdotes

aanmelden | | contact

Nijmegen 15 april 2005.

Beste mannen, ex mulo leerlingen.

Kort nadat we de reünie gehouden hebben werd ik benaderd door de heer Wil Meertens, een redacteur van het wijkblad " De Zeeheld" van de Zeeheldenbuurt te Nijmegen.
Hij wilde graag een stukje schrijven over "onze" school in " hun" wijk.
Uiteraard verleende ik mijn medewerking en zocht zelfs in het Nijmeegse Archief twee mooie foto's van de school in de Schoolstraat op. Binnenkort verschijnt onderstaand artikel met een mooie foto van de Schoolstraat.

Tevens kreeg ik op de reünie nog een prachtige foto uit ongeveer 1945 a 1946 van een ex leerling.
Alle leerlingen en docenten staan er op en vanwege de lengte is deze in 2 delen afgedrukt.
Gezien de ramen is deze vermoedelijk gemaakt op het schoolplein aan de Schoolstraat.
Ook kreeg ik (net te laat voor deze reünie ) nog een aantal namen en adressen van gezochte leerlingen.
Ze staan genoteerd voor een volgende keer.......... De genoemde foto's staan inmiddels ook op de website.
Mocht u intresse hebben voor een CD met alle gepubliceerde, verhalen, annecdotes enz, schoolfoto's en die van de reunie, dan kunt u me tot 1 juni
2005 een mailtje of brief sturen. Voor Euro 4,95 krijgt u daarna de CD netjes thuisgestuurd.
Uiteraard kunt u ook zelf alle foto's van het web afhalen.

Bedankt voor uw gezelligheid en wellicht tot ziens, namens alle helpers,

Jos Coenen

De Schoolstraat

- een straat zonder school -

Als je vanuit de Ruyterstraat de Schoolstraat inwandelt zie je aan je rechterhand een saai blok nieuwbouwflatjes liggen. Sta even stil en luister goed; dan hoor je nog steeds de zwakke echo van een hard klinkende schoolbel, geluid door het strenge schoolhoofd van de St. Joseph Mulo, Schoolstraat 6! De school was oud en sober, ooit gebouwd zonder poespas.

De Mulo zelf was berucht: een echte jongensschool met strenge leraren en een strak regime: “nooit geen schoolreisjes” volgens een oud-leerling en de docenten werkten volgens de methode “korthouden en discipline bijbrengen”.

In de Schoolstraat, die eind 19 e eeuw nog korte tijd Trompstraat heette, verrees rond de eeuwwisseling een glo(gewoon lager onderwijs) -armenschool opgericht door de broeders van St. Joseph en al snel gevolgd door een tweede, de latere MULO.

In het boek “ De Josephscholen 1877-2002 van Jos Beke lezen we dat de broeders zich in 1917 terugtrekken op Kelfkensbosch als gevolg van een beleid om meer kloosterling te kunnen zijn. Zij verlaten dus ook de beide scholen aan de Schoolstraat Een nieuwe bestemming werd gezocht en in 1925 was de (M)ULO een feit.

De sobere klaslokalen werden verwarmd door grote potkachels die aanvankelijk op hout en cokes, later op olie gestookt werden; op de speelplaats waren er half open, altijd stinkende toiletten.

Tijdens de oorlogsjaren wordt de school bezet door de Duitsers waardoor de leerlingen moesten uitwijken naar de huishoudschool om de hoek in de St. Stephanusstraat. Ook op school wordt de sfeer grimmiger: de Waffen SS en de Nederlandse Jeugdstorm hingen propaganda-affiches op om jongeren te werven. De affiches worden door bestuurders van de school meteen verwijderd en moeten daarop verantwoording afleggen tegenover de Duitsers. Het incident lijkt met een sisser af te lopen, maar blijkt enkele weken later voor de bezetters een motief te vormen om de deken van Nijmegen, pastoor Teulings van de Groenestraatskerk, gevangen te nemen en naar het concentratiekamp Dachau over te brengen. Hij wordt hoofdverantwoordelijk gehouden.

De Mulo verdwijnt en wordt eind jaren '60 opgevolgd door de Mavo. De sombere school leidde sindsdien een kwijnend bestaan en werd omstreeks 1980 gesloopt aan de vooravond van een grote opknapbeurt van onze wijk.

Onlangs hielden oud-leerlingen van de jongens-mulo een reünie in het Kolpinghuis. Misschien is de Schoolstraat weer toe aan een naamsverandering en mijn voorstel zou dan zijn de Cortenaerstraat.

Dan wordt de Schoolstraat tenminste weer een straat met een school!

Wil Meertens

Bron: http://home.zonnet.nl/mulo.reunie met dank aan Jos Coenen

Foto Schoolstraat: Stadsarchief Nijmegen

 

Nijmegen, 22 maart 2005

Beste mensen,

De reünie zit er alweer op. Zo ben je een heel jaar elke vrije minuut bezig en dan komt de climax, de reünie.
Ik heb er dik van genoten en uit de reacties te zien en horen, U ook.
Zij die niet wilden of konden hebben een leuke middag en avond gemist.
Dit was wel voor een heel groot gedeelte te danken aan die fijne mensen die ons geholpen hebben.

Ik denk aan Albert Pelser voor de badges en koffiebonnen en het opspelden ervan, waarbij diverse mannen geheel vrijwillig geholpen hebben. Bedankt daarvoor!
Mijn zussen Wilma ( kaartcontrole) en Hannie (web en foto's), mijn dochter Esther in de garderobe, mijn vrouwtje Linda (achter de laptop), Charlie achter de knoppen( wat zingt die Engelsman nog steeds de sterren van de hemel, vind u niet)
John, Ton, en Paul (als gastheren, manusjes van alles en obers), het personeel en beheerders van het Kolpinghuis, Corry Jaspers (voor de videoband van het schoolplein), al die mensen die namen opgespoord en aangeleverd hebben; kortom te veel om op te noemen.

U heeft daarbij zelf de hoofdrol gespeeld en was er bij. We deden het samen.

Ik genoot van het bijeen vergaren van de namen, het vergaderen ( uiteraard in de kroeg) met de vaste club schoolmaten John, Charlie , Paul en Ton.
Ton, die mij een jaar geleden wegwijs gemaakt heeft op Acces en een mooie opzet gemaakt heeft om alles zo goed te kunnen registreren!
Daarna heb ik met u met uw hulp de contacten gelegd en de zaal besproken.
Ton Hendrix, die de pers activeerde om publicaties te plaatsen. Hartelijk dank.

Speciale dank ben ik verschuldigd aan Linda , mijn vrouw, voor de vrijheid en steun die ze me gaf en mijn zus Hannie, die me geweldig ondersteunde en de website wel honderden keren heeft aangevuld en gewijzigd.!! Het was klasse!
Ook nu weer binnen 1 dag alle foto's op het web!

Nu ga ik genieten van de rust die over me heen komt.
Onze motoren gaan van de stal en Coenen ligt met Pasen in een tentje in het Brabantse land op een motortreffen en ben even helemaal niet meer aanspreekbaar…………

Uw reacties kunt u op het web kwijt in het gastenboek.

Over een paar jaar zal het wel weer gaan kriebelen en wordt de Mulo lijst wel weer van stal gehaald, maar ………NU EVEN NIET. ( Herkent u de kreet van de reclame??)

Ik wil U nog wel bedanken voor de flesjes wijn , bloemen en het gevulde spaarvarken als blijk van U waardering. Ik deed het graag.
Als ik mensen vergeten ben, vergeef me aub, maar ook jullie bedankt voor je hulp.

Groeten en tot ziens,

Jos Coenen.

Klik hier voor voorgaand nieuws !

Home